Ακαδημία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών «ΛΕΟΝΤΕΣ»

Ο Σύλλογος Ιστορικών Μελετών ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ χαιρετίζει το εξαίρετο έργο της Ακαδημίας Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών «ΛΕΟΝΤΕΣ» (medievalswordmanship.wordpress.com) στον χώρο της εκπαίδευσης της Μεσαιωνικής / Αναγεννησιακής / Στρατιωτικής σπαθασκίας, καθώς και την αλματώδη ανάπτυξη της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (ήδη η Ακαδημία προσμετρά 6 σημεία εκπαίδευσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και περισσότερους από 80 τακτικούς εκπαιδευόμενους).
Η Ακαδημία είναι ο επίσημος αντιπρόσωπος του Meyer Frei Fechter Guild στην Ελλάδα, την διεθνή σχολή σπαθασκίας (ανήκει στο διεθνή οργανισμό της HEMA ALLIANCE) που εστιάζει στη μελέτη των χειρογράφων του Joachim Meyer με κύριο στόχο την αναπαραγωγή των πολεμικών επιδεξιοτήτων της Γερμανικής πολεμικής τέχνης (Kunst des Fechten or kunstfechten). Στενή συνεργασία υπάρχει με τους Gladiatores, μια επιστημονική και επαγγελματική σχολή Ιστορικών Ευρωπαϊκών πολεμικών τεχνών που η έδρα της είναι στη Γερμανία και εστιάζει σε διαφορά στυλ της Ευρωπαϊκής σπαθασκίας – longsword, rapier, sword / buckler, halberd αλλά και άοπλη μάχη.
Η Ακαδημία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών «ΛΕΟΝΤΕΣ» καλύπτει τεχνικές μάχης από το 12ο μ.Χ έως τον 19ο μ.Χ αιώνα. Ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, οι σπουδαστές εκπαιδεύονται στα ακόλουθα:
 • Οπλομαχία της Ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας χρησιμοποιώντας ξίφος τύπου «σπαθίον», σπάθη τύπου «παραμήριον» και μικρής ασπίδας
 • Γερμανική πολεμική τέχνη (Kunst des Fechten or kunstfechten) σε τεχνικές του μακριού σπαθιού (langes schwert) με βάση τις τεχνικές των δασκάλων της ‘Κοινωνίας του Liechtenauer’ (Geselschaft Liechtenauers), αλλά και τις διδαχές του Joachim Meÿer. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει τα ακόλουθα όπλα: μακρύ σπαθί (langes schwert), rapier, dussack και ραβδίον (staff)
 • Ιταλική σχολή ξιφασκίας, εξασκώντας τη χρήσης του rapier και ακολουθώντας τα χειρόγραφα τα μεγάλων Ιταλών δασκάλων της ξιφασκίας Ridolfo Capo Ferro και του Camillo Agripa
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην συστηματική εκπαίδευση και αναβίωση της Ελληνικής Στρατιωτικής Οπλομαχίας μελετώντας και διδάσκοντας ύλη από τα ακόλουθα εγχειρίδια του Ελληνικού Στρατού:
 • ‘Θεωρητική και Πρακτική Εισήγησης της Σπαθασκίας’, Φίλιππου Μύλλερ, Βασίλειο της Ελλάδος, Αθήνα, 1847
 • ‘Οπλομαχητική Ξιφασκία και Σπαθασκία’, Νίκου Πύργου, Βασίλειο της Ελλάδος, Αθήνα, 1872
 • ‘Οπλομαχητική’, Αδριανού Γκαζιάνη, Βασίλειο της Ελλάδος, 1938
Εκπαιδευτής της Ακαδημίας και υπεύθυνος για την ανάπτυξη σε Ελλάδα και Κύπρο είναι ο Γεώργιος Ε. Γεωργάς, πιστοποιημένος Προπονητής της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας, εκπαιδευτής του Α.Γ.Σ. Ξιφασκίας ΑΞΙΟΝ Πειραιά και Εθνικός Διαιτητής της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας στο ξίφος μονομαχίας. Είναι μέλος του Meyer Freifechter Guild έχοντας το βαθμό του Fechter, παράλληλα είναι ο Unterhauptman της συντεχνίας στην Ελλάδα. Επίσης είναι μέλος και των Gladiatores μέσω του Learn Sword Fight.
Ο Γεώργιος Ε. Γεωργάς είναι τακτικό μέλος και συνεργάζεται στενά με τον Σύλλογο Ιστορικών Μελετών ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ για την μελέτη, τεκμηρίωση και αναπαράσταση της χρήσης αγχέμαχων και νυκτικών όπλων στον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο (Μυκηναϊκή, Αρχαϊκή, Κλασσική, Ελληνιστική εποχή). Τα αποτελέσματα της συνεργασίας δημοσιεύονται σε Διεθνείς Ακαδημαϊκές εκδόσεις, παρουσιάζονται σε Διεθνή Αρχαιολογικά Συνέδρια και Φεστιβάλ, αλλά και προωθούνται στις σχολές της HEMA.
Δικτυακός τόπος

Τμήματα Εκπαίδευσης:

 1. Α.Γ.Σ. Ξιφασκίας Πειραιά ,Πραξιτέλους 120,Πειραιάς (Γ. Γεωργάς, 6945876172, g_e_georgas@yahoo.gr)
 2. Πανεπιστήμιο Μακεδονίας,Εγνατία 156,Θεσσαλονίκη (Π. Καραχισαρίδης, 6983489488, p.karachisaridis@gmail.com)
 3. Αθλητικές Εγκαταστάσεις του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (Σ.Ε.Φ.), Ν. Φάληρο (Γ. Γεωργάς, 6945876172, g_e_georgas@yahoo.gr)
 4. Ιωάννου Μεταξά 23, Παιανία (Π. Παπανικολάου, 6944244505, panagiotis.papanikolaou@gmail.com)
 5. Δημοτικό στάδιο Περάματος (Γ. Γεωργάς, 6945876172, g_e_georgas@yahoo.gr)
 6. Άλσος Βεϊκου, Γαλάτσι ( Χ. Γιαταγάνας, facebook.com/giataganas)

3 thoughts on “Ακαδημία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών «ΛΕΟΝΤΕΣ»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s